viewtopic.php?t=41678#561864

Joten on kai parempi sitten tarkemmin selvittää tuon OM651:n Borg&Warner twin-turbon (kuten Mersu sitä kutsuu) / two-step turbon / sequential turbon (näitä kaikkia olen nähnyt käytettävän) toimintaperiaatetta. Itse en ole mikään turboasiantuntija, vaan lähinnä yrittänyt kuvista ja muista selostuksista ymmärtää tuon turbon toimintaa (suomeksi en näitä ole mistään vielä löytänyt).
Kuva olis kiva, eli tässä kuva, joka lainattu
http://paultan.org/2008/04/11/new-merce ... rbodiesel/

Näyttäis nyt siis siltä, että tuon yhden turbon sisällä on kaksi eri turbiinia, yksi pienemmille ja toinen suuremmille kierroksille, ja niitä ohjataan tarvittaessa sitten noilla käyttölaitteilla (actuators, sanotaanko niitä kelloiksi "turbokielellä"?). + hukkaportti näyttäisi olevan vain isommalle turbiinille (Edit poistettu: ja pienemmälle vain sitten tuo "ohituskanava" (bypass duct).)

Eli ensin lähtee pienempi turbiini hyrräämään, ja siten tuottaa painetta nopeasti pienillä kierroksilla. Kun pakopaineet? nousee tarpeeksi, ohjataan pakokaasut (kuvan charge-pressure control flapin avulla) isommalle turbiinille, joka sitten pitää painetta yllä isommilla kierroksilla. (Edit: tätä korjattu Easy Riderin kirjoituksen jälkeen) Kun isompi kompura tuottaa tarpeeksi painetta, ahtopaineen ohjaamana aukeaa by-pass duct, jolla viedään isomman kompuran paineet eteenpäin.
Ja sitten isomman turbiinin toiminta on enemmän kuin perinteisessä turbossa, eli siellä näyttäisi olevan perinteinen hukkaportti rajoittamassa paineita. (kuvassa wastegate flap). Joka siis omassa autossani oli jumittunut auki, ja siten aiheutti tehottomuutta isommilla kierroksilla.
Eli paremmin tietävät, korjatkaa ja lisätkää, kiitos!

Varsin monimutkainen systeemi, ja oikeastaan 575€ hinta "tehdaskunnostetulle" turbolle kuulostaa äkkiseltään jopa edulliselta hinnalta. Lisäksi näyttäisi siltä, että tässä turbossa ei ole mitään sähköohjauksia (tai sitten kuva ei vain näytä niitä), eli lisäisikö pitemmän päälle toimintavarmuutta
