mese.fi Foorumin päävalikko
 
 
 
 
 
 

UUDEN HENKILÖAUTON KAUPPA JA VAIHTEISTON RIKKOUTUMINEN

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    mese.fi Foorumin päävalikko -> Takuu- ja kuluttajansuoja-asiat sekä autoverotus
 Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Tenta
Herrasmies

Lakiasiantuntija


Liittynyt: 09 Hel 2006
Viestejä: 552
Paikkakunta: Espoo

 LähetäLähetetty: 08.5.2008 20:02    Viestin aihe: UUDEN HENKILÖAUTON KAUPPA JA VAIHTEISTON RIKKOUTUMINEN Vastaa lainaamalla viestiä Back to top

Kuluttajariitalautakunta on 02.05.2008 antanut päätöksen asiassa, joka koskee

UUDEN HENKILÖAUTON KAUPPAA JA VAIHTEISTON RIKKOUTUMISTA

(Alleviivaus ja tummennus allekirjoittaneen)

Kuluttaja (jäljempänä K) osti 16.11.2001 XX Oy:ltä uuden henkilöauton 124 522 markalla.

K valittaa siitä, että auton vaihteisto rikkoutui heinäkuussa 2006. Auton matkamittarin lukema oli silloin 59 039 kilometriä.

RATKAISUN PERUSTELUISSA KULUTTAJARIITALAUTAKUNTA TOTEAA

K:n tehtävänä on osoittaa, että hän on ilmoittanut auton virheestä takuuaikana. K ei ole esittänyt selvitystä tästä. Näin ollen K:n valitukseen ei voida soveltaa kuluttajansuojalain 5 luvun 15 a §:n takuusäännöksiä.

Kuluttajansuojalain 5 luvun 12 §:n 2 momentin 5 kohdan mukaan tavaran tulee kestävyydeltään ja muuten vastata sitä, mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa.

Kuluttajansuojalain 5 luvun 31 §:n mukaan ostajalla on oikeus kohdistaa tavaran virheeseen perustuva vaatimuksensa myös elinkeinonharjoittajaan, joka aikaisemmassa myyntiportaassa on luovuttanut tavaran jälleenmyyntiä varten seuraavin rajoituksin:

1) virhe on syntynyt kyseisestä elinkeinonharjoittajasta riippumattomasta syystä sen jälkeen, kun hän luovutti tavaran edelleen
2) siltä osin kuin vaatimus perustuu muun kuin kyseisen elinkeinonharjoittajan antamaan sitoumukseen, joka asettaa ostajan parempaan asemaan kuin tämän luvun säännökset ilman mainittua sitoumusta; eikä
3) siltä osin kuin vaatimus koskee hinnanalennusta tai kauppahinnan palauttamista ja ylittää määrältään sen, mitä kyseisen elinkeinonharjoittajan oma sopijapuoli olisi voinut vaatia samalla perusteella, jos näiden välisen sopimuksen mahdollisia rajoittavia ehtoja ei oteta huomioon.

Lautakunta katsoo, että vaihdelaatikko on sellainen auton osa, jonka ei pitäisi rikkoutua alle 5 vuoden tai noin 60 000 kilometrin käytössä vaan se kestää normaalisti autossa huomattavasti kauemmin. Auto ei näin ollen ole kestävyydeltään vastannut sitä, mitä ostajalla on ollut aihetta olettaa. Auton ikä ja ajokilometrit huomioon ottaen EH on velvollinen korvaamaan K:lle virheestä aiheutuneesta vahingosta 3 000 euroa.

Kuluttajariitalautakunta suosittaa, että Nissan EH korvaa K:lle auton vaihteiston korjauskuluista 3 000 euroa.

Lähde: http://www.kuluttajariita.fi/l.....amp;id=535
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    mese.fi Foorumin päävalikko -> Takuu- ja kuluttajansuoja-asiat sekä autoverotus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
Katso viime käyntisi jälkeen tulleet uudet viestit