mese.fi Foorumin päävalikko
 
 
 
 
 
 

AUTOKAUPPAAN LIITTYVÄ NÄYTTÖVELVOLLISUUS

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    mese.fi Foorumin päävalikko -> Takuu- ja kuluttajansuoja-asiat sekä autoverotus
 Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Tenta
Herrasmies

Lakiasiantuntija


Liittynyt: 09 Hel 2006
Viestejä: 552
Paikkakunta: Espoo

 LähetäLähetetty: 29.5.2008 20:22    Viestin aihe: AUTOKAUPPAAN LIITTYVÄ NÄYTTÖVELVOLLISUUS Vastaa lainaamalla viestiä Back to top

Kuluttajariitalautakunta on 29.5.2008 antanut päätöksen asiassa, joka koskee

AUTOKAUPPAAN LIITTYVÄÄ NÄYTTÖVELVOLLISUUTTA.

(Alleviivaus ja tummennus allekirjoittaneen)

Kuluttaja (jäljempänä K) osti 4.9.2006 käytetyn henkilöauton 2 200 eurolla elinkeinonharjoittajalta (jäljempänä EH). Auto oli otettu käyttöön 23.7.1997 ja sen matkamittarilukema osoitti kaupantekohetkellä 226 700 kilometriä.

Auton jäähdytinjärjestelmässä ilmeni vikaa pian kaupanteon jälkeen. Samoin sytytystulpan johto oli viallinen. Asianosaiset ovat erimielisiä auton virheellisyydestä.

RATKAISUN PERUSTELUISSA KULUTTAJARIITALAUTAKUNTA TOTEAA

Jos tavara on myyty ”sellaisena kuin se on”, siinä on kuitenkin kuluttajansuojalain 5 luvun 14 §:n 2 kohdan mukaan virhe jos myyjä on ennen kaupantekoa laiminlyönyt antaa ostajalle tiedon sellaisesta tavaran ominaisuuksia tai käyttöä koskevasta olennaisesta seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Pykälän 3 kohdan mukaan tavarassa on myös virhe, jos se on huonommassa kunnossa kuin ostajalla sen hinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen on ollut perusteltua aihetta edellyttää.

Virhearvioinnin perusteena ovat ostajan aiheelliset odotukset. Käytetyn auton kaupassa ostajan aiheellisia odotuksia arvioidaan erityisesti sen perusteella, onko auton kunto sellainen kuin sen iän ja ajokilometrien perusteella voi olettaa. Myyjä ei vastaa vioista, jotka johtuvat auton normaalista kulumisesta.

Koska auto kuluu käytössä ja ajan myötä, ostajalla on aihetta varautua siihen, että käytettynä ostettuun autoon voidaan joutua tekemään välttämättömiä korjauksia ehkä piankin kaupanteon jälkeen. Korjauskustannukset eivät kuitenkaan saa nousta kohtuuttoman korkeiksi auton käyttöikä ja kauppahinta huomioon ottaen.

Auto oli otettu käyttöön 23.7.1997, ja sen matkamittarin lukema oli kaupantekohetkellä 226 700 kilometriä. K maksoi autosta 2 200 euroa. Lautakunta toteaa, että näin vanhassa ja paljon ajetussa autossa voi jo luontaisen kulumisen seurauksena ilmetä erilaisia moottorivikoja. Valittajan velvollisuutena on siten ollut myös alhainen kauppahinta huomioon ottaen näyttää, että autossa on jo kaupantekohetkellä ollut materiaali- valmistus-, tai muu myyjän vastuulla oleva virhe. Valittajan toimittamassa korjaamon työselitteessä ei oteta kantaa valittajan väitteeseen siitä, että autoa olisi ennen kaupantekoa korjattu epäasianmukaisella tavalla, eikä se myöskään ilmene lautakunnalle toimitetuista valokuvista. Näin ollen asiassa on jäänyt näyttämättä, että tavarassa olisi ollut kuluttajansuojalaissa tarkoitettu virhe.

Lautakunta ei suosita asiassa hyvitystä.

Lähde: http://www.kuluttajariita.fi/l.....amp;id=557
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    mese.fi Foorumin päävalikko -> Takuu- ja kuluttajansuoja-asiat sekä autoverotus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
Katso viime käyntisi jälkeen tulleet uudet viestit