mese.fi Foorumin päävalikko
 
 
 
 
 
 

AUTOMAATTIVAIHDELAATIKKOVIKAA KOSKEVA NÄYTTÖVELVOLLISUUS

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    mese.fi Foorumin päävalikko -> Takuu- ja kuluttajansuoja-asiat sekä autoverotus
 Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Tenta
Herrasmies

Lakiasiantuntija


Liittynyt: 09 Hel 2006
Viestejä: 552
Paikkakunta: Espoo

 LähetäLähetetty: 29.5.2008 20:30    Viestin aihe: AUTOMAATTIVAIHDELAATIKKOVIKAA KOSKEVA NÄYTTÖVELVOLLISUUS Vastaa lainaamalla viestiä Back to top

Kuluttajariitalautakunta on 29.05.2008 antanut päätöksen asiassa, joka koskee

AUTOMAATTIVAIHDELAATIKKOVIKAA KOSKEVAA NÄYTTÖVELVOLLISUUTTA.

(Alleviivaus ja tummennus allekirjoittaneen)

Kuluttaja (jäljempänä K) osti 25.10.2006 elinkeinonharjoittajalta (jäljempänä EH) vuonna 1993 käyttöönotetun henkilöauton 3 900 eurolla. Auton matkamittarin lukema oli kaupantekohetkellä 328 700 kilometriä.

K havaitsi pian kaupanteon jälkeen automaattivaihdelaatikon toiminnassa vikaa. Vaihdelaatikko rikkoutui 17.12.2006 aiheuttaen 1 550 euron korjauskustannukset. Asianosaiset ovat erimielisiä auton virheellisyydestä.

RATKAISUN PERUSTELUISSA KULUTTAJARIITALAUTAKUNTA TOTEAA

Kuluttajansuojalain 5 luvun 14 §:n mukaan tavarassa katsotaan olevan virhe, vaikka tavara on myyty ”sellaisena kuin se on”
tai muuta samankaltaista yleistä varaumaa käyttäen, jos:

1) tavara ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut sen ominaisuuksista tai käytöstä ja joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan;
2) myyjä on ennen kaupantekoa laiminlyönyt antaa ostajalle tiedon sellaisesta tavaran ominaisuuksia tai käyttöä koskevasta olennaisesta seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan; tai
3) tavara on huonommassa kunnossa kuin ostajalla sen hinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen on ollut perusteltua aihetta edellyttää.

Virhearvioinnin perustana ovat ostajan aiheelliset odotukset. Käytetyn auton kaupassa ostajan aiheellisia odotuksia arvioidaan erityisesti sen perusteella, onko auton kunto sellainen, kuin sen iän ja sillä ajettujen kilometrien perusteella voidaan olettaa. Myyjä ei vastaa vioista, jotka johtuvat tavanomaisesta kulumisesta. Koska auto kuluu käytössä ja ajan myötä, ostajalla on aihetta varautua siihen, että käytettynä ostettuun autoon voidaan joutua tekemään välttämättömiä korjauksia ehkä piankin kaupanteon jälkeen.

Auton automaattivaihdelaatikko on rikkoutunut pian kaupanteon jälkeen. Auto on tuolloin ollut 13 vuotta vanha ja 330 000 kilometriä ajettu. K on korjauttanut auton XX:llä.

Asiakirja-aineiston perusteella on jäänyt epäselväksi, mikä on aiheuttanut automaattivaihdelaatikon rikkoutumisen. Korjaamon työselitteen perusteella ei voida todeta, että vaurioituminen olisi johtunut jostakin myyjäliikkeen vastuulle laskettavasta seikasta tai että vaihdelaatikko olisi ollut kaupantekohetkellä viallinen. K on koeajanut auton ennen kaupantekoa, ja vaihdelaatikko on tuolloin toiminut. Lautakunnan näkemyksen mukaan osan rikkoutuminen ei osoita, ottaen huomioon auton ajokilometrimäärä ja auton ikä, että rikkoutuminen olisi aiheutunut materiaali-, valmistus- tai muusta myyjäliikkeen vastuulla olevasta virheestä.

Lautakunta ei suosita asiassa hyvitystä.

Lähde: http://www.kuluttajariita.fi/l.....amp;id=558
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    mese.fi Foorumin päävalikko -> Takuu- ja kuluttajansuoja-asiat sekä autoverotus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
Katso viime käyntisi jälkeen tulleet uudet viestit