RUOSTUMINEN

Täällä voit keskustella otsikon mukaisista asioista.
Vastaa Viestiin
Avatar
Tenta
Herrasmies
Viestit: 552
Liittynyt: 09.2.2006 16:18
Paikkakunta: Espoo

RUOSTUMINEN

Viesti Kirjoittaja Tenta »

Kirjoitusten osittainenkin kopiointi on kielletty ilman kirjoittajan kirjallista lupaa.

Ruostuminen näyttää aiheuttavan auton omistajille julkaistujen kirjoitusten mukaan paljon ongelmia. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että on hyväksyttävää, että auto ruostuu eli ruostevauriot ovat merkittäviä jo noin viiden vuoden käytön jälkeen. Sellaisiakin käsityksiä on, ettei myyjä vastaa viallisesta tuotteesta takuuajan jälkeen, jos autonvalmistaja on töpeksinyt ja tehnyt huonolaatuisia autoja.

Kuluttajansuojalain mukaan tavaran on lajiltaan, laadultaan ja muilta ominaisuuksiltaan vastattava sitä, mitä voidaan katsoa sovitun. Jos muuta ei voida katsoa sovitun, tavaran tulee lain mukaan mm. olla myyjän siitä antaman kuvauksen mukainen sekä kestävyydeltään ja muuten vastata sitä, mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa.

Jos siis uusi auto ruostuu ”liian nopeasti” (aikaa en lähde arvioimaan, mikä on liian nopeasti) se ei silloin kestävyydeltään ja muuten vastaa sitä, mitä kuluttaja yleensä perustellusti olettaa samanlaisen tavaran kaupassa. Olettaisin, että ruostumista on verrattava muitten vastaavanlaatuisten autojen ruostumisnopeuteen ottaen huomioon myös olosuhteet, joissa autoa on käytetty, auton hoito ja ruostumista koskevat tarkastukset.

Jos vertailukelpoisissa autoissa ruostumisvauriot tulevat yleisesti esille esimerkiksi noin 15 vuoden käytön jälkeen ja yhdessä automerkissä jo viiden vuoden ikäisenä, on perusteltua syytä olettaa, että auto ei kestävyydeltään ja muuten vastaa sitä, mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa, kuten lainsäätäjä on asian ilmaissut. Voisi olettaa, että myydyssä tuotteessa olisi silloin virhe. Virhevastuulle ei laissa ole säädetty enimmäisaikaa, joten kuluttaja voi reklamoida asiasta takuuajan päätyttyäkin.

Silläkin voinee olla merkitystä, jos autoa on markkinoitu esimerkiksi poikkeuksellisen pitkällä puhkiruostumattomuus- tai korroosionkestävyystakuulla arvioitaessa vastaako auto kestävyydeltään ja muuten sitä, mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa.

Muilta osin koskien virhevastuuta viittaan virhevastuuta koskevaan juttuun mesen sivuilla. Jutun nimi on ”Takuusta, virhevastuusta ja mobilolifestä”. Koska myyjän mielipide voi merkittävästi poiketa edellä mainitusta näkemyksestä, kannattaa erimielisyystapauksessa olla yhteydessä kuluttajaviranomaisiin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Takuu- ja kuluttajansuoja-asiat sekä autoverotus”