mese.fi Foorumin päävalikko
 
 
 
 
 
 

RINNAKKAISTUONTI JA TAKUU

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    mese.fi Foorumin päävalikko -> Takuu- ja kuluttajansuoja-asiat sekä autoverotus
 Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Tenta
Herrasmies

Lakiasiantuntija


Liittynyt: 09 Hel 2006
Viestejä: 552
Paikkakunta: Espoo

 LähetäLähetetty: 12.5.2006 13:01    Viestin aihe: RINNAKKAISTUONTI JA TAKUU Vastaa lainaamalla viestiä Back to top

RINNAKKAISTUONTI JA TAKUU

KIRJOITUKSEN OSITTAINENKIN KOPIOINTI ON KIELLETTY ILMAN KIRJOITTAJAN KIRJALLISTA LUPAA.


Kilpailuviraston tiedote 8 / 12.5.2006

”Kilpailuvirasto esittää Nikon Nordicille 300 000 euron seuraamusmaksua.

Kilpailuvirasto esittää, että markkinaoikeus määräisi Nikon Nordic AB:lle 300 000 euron seuraamusmaksun kilpailusääntöjen vastaisesta menettelystä digitaalikameroiden markkinoilla. Nikon kieltäytyi mm. vuosina 2004 ja 2005 ulottamasta tuotetakuutaan rinnakkaistuojien maahantuomiin Nikon-kameroihin ja asetti näin kuluttajat eriarvoiseen asemaan siitä riippuen, mistä kamera oli ostettu. Nikon luopui kuitenkin kielletystä menettelystä Kilpailuviraston selvitysten kuluessa keväällä 2005.

Jos valmistaja tarjoaa tuotteelle takuun, tuotteen virallisen maahantuojan tulee pääsääntöisesti huolehtia takuuvelvoitteen täyttämisestä riippumatta siitä, onko kuluttaja ostanut tuotteen sen viralliselta jakelijalta tai joltakin muulta jälleenmyyjältä Suomessa tai muussa EU-maassa.

Rinnakkaistuonti vaikeutui ja kilpailu väheni

Nikonin menettely vaikeutti esityksen mukaan Nikon-kameroiden rinnakkaistuontia Suomeen ja vähensi siten kilpailua digitaalikameroiden markkinoilla. Menettelyllä katsotaan lisäksi olleen selkeä kilpailua rajoittava tarkoitus.

Tapauksen tutkinta käynnistyi Verkkokauppa.comin tehtyä heinäkuussa 2004 Kilpailuvirastolle asiasta toimenpidepyynnön. Verkkokauppa.com ei kuulu Nikonin viralliseen jakelujärjestelmään, vaan tuo rinnakkaistuojana maahan Nikon-kameroita muista EU-maista. Nikon Nordicin Suomen sivuliike oli evännyt Verkkokauppa.comin maahantuomilta Nikon-kameroilta takuuedun.

Rinnakkaistuonnin turvaaminen on yksi EU:n yhteismarkkinoiden pääperiaatteista, ja sen vastaista toimintaa pidetään vakavana rikkomuksena. Rinnakkaistuonnin estäminen ylläpitäisi yleistyessään markkinoilla keinotekoisia raja-aitoja, eivätkä kuluttajat pääsisi näin hyötymään yhteismarkkinoiden mukanaan tuomista eduista.”

MERSU- JA MUITA AUTOIHMISIÄ ASIA KIINNOSTAA AUTOALAN NÄKÖKULMASTA:

Autoalaa koskee KOMISSION ASETUS (EY) N:O 1400/2002, joka on annettu 31.7.2002 perustamissopimuksen 81 artiklan 3 kohdan soveltamisesta vertikaalisten sopimusten ja yhdenmukaistettujen menettelytapojen ryhmiin moottoriajoneuvoalalla.

Selväkielisimmin asia on ilmaistu asetuksen luonnoksen (17) -kohdassa seuraavasti

(17) Vertikaaliset sopimukset, joissa ei velvoiteta toimittajan jakelujärjestelmään kuuluvia valtuutettuja korjaamoita noudattamaan kaikkien yhteismarkkinoilla myytyjen kyseisen toimittajan moottoriajoneuvojen osalta takuusitoumuksia, suorittamaan ilmaishuoltoja ja takaisintoimituspyyntöön perustuvia töitä, merkitsevät myynnin välillistä rajoittamista, eikä niiden tulisi saada poikkeuksesta johtuvaa etua. Tämä velvoite ei vaikuta moottoriajoneuvojen toimittajan oikeuteen velvoittaa jälleenmyyjä varmistamaan myymiensä uusien moottoriajoneuvojen osalta, että takuusitoumuksia noudatetaan ja ilmaishuollot ja takaisintoimituspyyntöön perustuvat työt suorittaa joko jälleenmyyjä itse tai alihankinnan kyseessä ollessa valtuutettu korjaamo tai valtuutetut korjaamot, jonka tai joiden tehtäväksi kyseisten palvelujen suorittaminen on annettu. Sen vuoksi kuluttajien olisi näissä tapauksissa aina voitava kääntyä jälleenmyyjän puoleen, jos alihankkijana toimiva valtuutettu korjaamo, jonka tehtäväksi palvelujen suorittaminen on annettu, ei täytä edellä mainittuja velvoitteita asianmukaisesti. Jotta moottoriajoneuvojen jälleenmyyjät voisivat myydä loppukäyttäjille kaikkialla yhteismarkkinoilla, poikkeusta olisi sovellettava vain jakelusopimuksiin, joissa vaaditaan toimittajan järjestelmään kuuluvia korjaamoita tarjoamaan sopimustavaroiden ja vastaavien tavaroiden korjaus- ja huoltopalveluita siitä riippumatta, missä kyseiset tavarat myydään yhteismarkkinoilla.
 
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    mese.fi Foorumin päävalikko -> Takuu- ja kuluttajansuoja-asiat sekä autoverotus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
Katso viime käyntisi jälkeen tulleet uudet viestit