Kilpailuvirasto esittää sakkoja autovaraosakaupan tukkuliikk

Täällä voit keskustella otsikon mukaisista asioista.
Vastaa Viestiin
Avatar
Tenta
Herrasmies
Viestit: 552
Liittynyt: 09.2.2006 16:18
Paikkakunta: Espoo

Kilpailuvirasto esittää sakkoja autovaraosakaupan tukkuliikk

Viesti Kirjoittaja Tenta »

Kilpailuviraston tiedote 11 / 6.7.2006 (kopio tiedotteesta, nimet poistettu)

Kilpailuvirasto esittää sakkoja autovaraosakaupan tukkuliikkeille


Kilpailuvirasto esittää markkinaoikeudelle, että se määräisi H:lle, K:lle, Ka:lle ja Ö:lle yhteensä 3,76 miljoonan euron seuraamusmaksut autovaraosamarkkinoiden tukkuportaalla toteutetusta kartellista.

Kilpailuvirasto teki yllätystarkastukset kartellista epäiltyihin yrityksiin heinäkuussa 2004 sen jälkeen, kun yksi kartelliin osallistunut yritys, A, oli tunnustanut osallisuutensa kartelliin.

Kyseessä on Suomessa ensimmäinen kerta, kun kartellista paljastuneelle yritykselle ei esitetä seuraamusmaksua sen jälkeen, kun yritys on käyttänyt hyväkseen lain antamaa mahdollisuutta vapautua kartellisakoista.

Kilpailuvirasto katsoo, että H, K, Ka, Ö ja A sopivat lainvastaisesta yhteistyöstä huhtikuussa 2004 sen jälkeen, kun niiden asiakkaana toiminut O-jälleenmyyntiketju ilmoitti solmineensa yhteistyösopimuksen Ay Oy:n kanssa. Ay oli kartellissa mukana olleiden yritysten kilpailija ja yhteistyösopimuksella O-ketjun kanssa tarkoitus oli tuoda markkinoille uusi liiketoimintamalli.

H, K, Ka, Ö ja A ryhtyivät yhteisesti boikotoimaan O-ketjua, jotta se luopuisi yhteistyöstä Ay:n kanssa. Boikotti toteutettiin leikkaamalla yhteisymmärryksessä O-ketjulle myönnettyjä alennuksia, mikä käytännössä merkitsi liikesuhteen päättämistä ketjun kanssa. Mainitun viiden tukkuliikkeen keskinäinen boikotti on purkautunut viraston käsittelyn aikana.

Kyseessä vakava kilpailunrajoitus
Kilpailuvirasto pitää yhtiöiden menettelyä vakavana kilpailurikkomuksena. Tukkuportaan kartellin nimenomaisena tarkoituksena oli rajoittaa kilpailua autovaraosamarkkinoilla. Kilpailuvirasto esittää yhtiökohtaisesti seuraamusmaksun määräämistä seuraavasti:

K 1,65 miljoonaa €
Ka 1,33 miljoonaa €
Ö 525 000 €
H 260 000 €

Kilpailuvirasto ei esitä seuraamusmaksua A:lle, koska yhtiö tunnusti osallisuutensa kilpailunrajoitukseen ja toimi yhteistyössä Kilpailuviraston kanssa kartellin paljastamiseksi. Kilpailuviraston käsittelyssä on myös muita tapauksia, joissa tutkinta on aloitettu kartelliin osallistuneen yrityksen tunnustamisesta saatujen tietojen perusteella.

Autovaraosa ja -tarvikemarkkinoiden kokonaisarvo on noin 800 miljoonaa euroa. Luku pitää sisällään sekä merkkivaraosakaupan että nyt tutkinnan kohteena olleen ns. riippumattoman varaosakaupan. Seuraamusmaksuesityksen kohteena olevien tukkuliikkeiden yhteenlaskettu kokonaisliikevaihto on laskentatavasta riippuen 200-250 miljoonaa euroa.
Viimeksi muokannut Tenta, 10.2.2007 16:28. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Sampo N.
Virallinen Oikolukija
Viestit: 6252
Liittynyt: 05.10.2005 8:35
Paikkakunta: Vantaa, melkein Kerava.

Re: Kilpailuvirasto esittää sakkoja autovaraosakaupan tukkul

Viesti Kirjoittaja Sampo N. »

Tenta kirjoitti:Kyseessä on Suomessa ensimmäinen kerta, kun kartellista paljastuneelle yritykselle ei esitetä seuraamusmaksua sen jälkeen, kun yritys on käyttänyt hyväkseen lain antamaa mahdollisuutta vapautua kartellisakoista.
Hyvä juttu, mielenkiintoista. Kaikkialla ne vaan kartellia pyörittää. Sen verran pitää viilata pilkkua, että eikös UPM ollut ensimmäinen joka käytti tätä käräytysmahdollisuutta hyväkseen kun ilmoitti puun hinnan kartelleista käräyttämällä kilpailijansa :?.
Kein siknatuur
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Takuu- ja kuluttajansuoja-asiat sekä autoverotus”