Ongelmahan on siinä, ettei autosta saa mistään +12 V signaalia lisävaloreleen ohjaamiseksi silloin kun auton omat kaukovalot ovat päällä. Se +12 V pitää tavalla tai toisella lisätä.
Sen ylimääräisen +12 Voltin generoimiseen voi olla montakin tapaa, mutta minä tilasin tuollaisen CANM8 High Beam CAN-kontrolleripurkin, joka tunnistaa kaukovalot ja antaa ulos ylimääräisen +12 volttia lisävaloreleen ohjaamiseksi. MInä tilasin tuolta ruotsalaiselta toimittajalta. Näiden bongaamisesta kiitokset nimimerkeille Kumipää ja RistoReipasMeseMies:
http://www.a-a.de/produkt/canm8-highbeam/
http://www.skyddet.nu/produkt.php?id=4784&meny_id=79
Paketti saapui ja sieltä löytyi kontrolleri johtosarjoineen, kytkentäohjeensa kera. Tämän hyvä puoli on, että se ei katso vain valonvaihtoviiksen asentoa, vaan sen mitä valoja auto oikeasti käyttää. ILSiä voi käyttää normaalisti, mutta sinisen valon syttyessä kojetauluun auton keulassa vain tapahtuu hieman tavallista enemmän:

Noiden vehkeiden lisäksi tarvitaan normaalit kourallinen Abiko-liittimiä ja toinen kourallinen nippusiteitä ja muuta sälää. Mutta ennen kaikkea tarvitaan CAN-väyläliitin, jolla CANM8 liitetään auton CAN väylään. Kiitokset Tähtikuljettajalle CAN-väylän ja muiden speksien selvittelystä ja Oulun Veholle liittimen improvisoimisesta "just nyt", kun olin lähdössä asentamaan valoja.
Tarvittava "interior CAN" väylän jakoboxi löytyy W212 mallissa matkustajan jalkatilasta kynnyksen vierestä maton alta. Kynnyksen koristelista ei ole kiinni venäläisellä pystykierteellä (=lyömällä), vaan avaimenreikähahloissa. Nosta oikeasta päästä, napsauta sentin verran eteenpäin sormien suuntaan ja nosta pois rikkomatta:

Matkustajan jalkatilan verhoilut ja matto pois edestä ja löytyy CAN-jakoboxi, joka aukeaa kannen "sormikoukkuvetimiä" taivuttaen:

Kannen alta löytyy työkohde. Kolmesta väyläjakajasta kiinnostaa keskimmäinen, joka on 2012-mallin W212:ssa ruskea ja ruskea/punainen johdotettu, kuvassa keskellä. Kytkin CANM8:n vapaaseen paikkaan väyläjakajan oikeassa laidassa. Vihreä valo kertoo CANM8 löytäneen väylän:

Vedin johdotukset ja tarrasin CANM8:n jalkatilan seinään kiinni 2-puolisella tarralla. Koska CANM8 kuluttaa aktiivisena vain 15 mA ja nukkuessaan reilut 4 mA, uskalsin kytkeä sen jatkuvaan virtaan. Maadoitukselle en löytänyt hienompaakaan paikkaa, joten näppäsin hänet kiinni tuohon matkustajan jalkatilan peltilätkän nurkkaan. Huom, mutteri on muovia, joten peltirikka väliin:

En kehdannut porata lisää reikiä tulipeltiin, vaan vein CANM8:n antaman +12 voltin releohjauksen ulos matkustajan jalkatilan vasemmasta laidasta tehtaan läpiviennistä, jossa oli jo ennestään johtosarja ja sisälämmittimen johto. Laitoin yksinäisenkin johdon putkeen tästä eteenpäin. Johtimen reitti kulkee sen verran lähellä pakoputkea ja turboa, että se on parempi sitoa kunnolla kiinni:

Releen laitoin moottoritilan puolelle akun vieressä jo ennestään asuvan Defan lämmitin/laturi/sisälämmitin härvelin kaveriksi. Akulta releelle 4 mm2 ja releeltä kummallekin lampulle oma 2.5 mm2 johdotus. Tästä eteenpäinhän hommana on vain normaali lisävalojen asennus:

Vedin johtimet putkessa myös releeltä eteenpäin. Tämä ei ole puhtaasti tyylin vuoksi, vaan valitsemani reitti releeltä puskurin päälle menee oikean ajovalon ja jäähdyttimen välistä aika läheltä konepellin lukkoa. Parempi että johtosarja pysyy lukosta erillään. Telineen voisi laittaa Volvotyyliin putkien varaan alumiiniseen puskuripalkkiin kiinni, mutta jätin tekemättä. Olisi tarvittu yli 10-senttiset putket ja tuon asennuksen huono puoli on muovipinnan ja alupalkin sitominen toisiinsa. Pienikin tönäisy ja pirstaleita lentää. Teline on kiinni perinnemetodilla, eli tukevilla metallirakenteisilla Gyproc-propuilla muovipinnassa. Valoteline menee sinne mihin puskurikin ja puskurin voi vaikka nostaa pois valoineen, jos tarvii. Auton alkuperäinen muovisen kilventausta tulee valotelineen päälle sen oikealla ja vasemmalla sivulla näkyviin tehtaan reikiin. Valot saa siis tarvittaessa pois jälkiä jättämättä:

Homman yleisen vaikeusasteen innoittamana valitsin sellaiset valot, ettei iso työ mene ihan hukkaan. Rouva jo kysyikin, että "etkö isompia löytänyt". Jooen. NBB 225 Alphan etu on, että siinä on sekä HR että DR EU-hyväksyntä. H1 referenssiluku on 25 ja D1S xenoneilla yllättäen vain 20. Tässä kuvassa on paikallaan Osram Night Breaker H1 joihin ajattelin tyytyä, ettei valokuvio kasva liian pitkäksi vaatimaan tarpeettoman aikaista lähivaloille vaihtoa. Jos katsurilla on yhtään mitään sanomista referenssiluvuista, niin sitten on ilmeisesti vain krokotiilin kyyneliä vuodattaen nelinkertaistettava valoteho xenoneilla


Tuo ämpäri on ulkomitoiltaan tähän keulaan ihan äärimmäinen, koska käyttämälläni kilven taakse tulevalla valotelineellä ovat säätövarat aivan tapissa ja teipin pätkä suojaamassa säleikön vaakarimaa, jota vasten nojaamaan suuri ämpäri on ylätuella vedetty. Jos henkilöauton keulaan on ihan pakko saada puolet rekan kattovaloista, niin ehkä sittenkin Hellan Luminator tai Boschin Navigator tai Light Star? Jopa vanha kunnon Rallye 225 taitaisi olla hoikempi kuin kovin syvä NBB. Mutta kyllä siihen tulee myös valoa, kuten tämä vaatimattomampi halogeenivalon mittauskuvio kertoo. Jos ihan välttämättä tällaiset haluaa, niin kannattaa vahvasti harkita tuohon ylempään laajakaistaversioon tyytymistä. Sama pönttö pistevalona hyvillä xenoneilla nimittäin vaatii lähivaloille vaihtamisen jo lähes kilometrin ennen vastaantulijan kohtaamista:

Olen yleensä asentanut lisäkaukovalot orjavaloiksi, siis lisävalot seuraavat aina auton kaukovaloja ja keväällä kivisuojia asentaessa napannut sulakkeen tuhkakuppiin kesäksi. Koska tässä nyt oli se lisävaloreleen ohjaus jo valmiiksi sisällä, käytin sen langan lisäoptiona kuskin puolelle lisäämäni katkaisimen vuoksi. Minussa ei ollut miestä poraamaan saarnipuiseen kojetauluun Motonetin majavanhäntäkytkintä, joten laitoin hieman hillitymmän Motonetin kytkimen kuskin jalkatilaan piiloon:

Ei tuota viitsi napsutella jokaiselle vastaantulijalle, mutta sen avulla voi ajon aikana valita yhden neljästä toimintatavasta. ILS menuvalikkoon ei tarvitse koskea lainkaan:
1. Lisävalokytkin ON + auton valokytkin A = ILS päällä ja lisävalot seuraavat kaukovaloja
2. Lisävalokytkin ON + auton valokytkin "valot päällä" = manuaalivaihto lisävaloin
3. Lisävalokytkin OFF + auton valokytkin A = ILS lisävaloitta
4. Lisävalokytkin OFF + auton valokytkin "valot päällä" = manuaalivaihto lisävaloitta
Vastaantulijoita kohdattaessa minusta näyttää, että nyt ILS toimii niinkuin pitääkin. Eli vaihtaa lähivaloille pohjoiseen tapaan kaukovalojen kohdatessa eikä kaupunkilaistyyliin heti kun vastaantulija on näkyvissä. Vastaantulijoiltakaan ei ensimmäisessä pikakokeessa tullut yhtään protestia, joten vatupassisuuntaus lienee jotensakin kohdillaan?Takaa tuleva hitaasti loittoneva ohittaja saattaa tosin kokea valaistumisen, mutta sitä en ehtinyt pikakokeessani kokeilla vielä? Jos valoa on siihen tilanteeseen liikaa, niin tämä kytkentä antaa kuljettajan valita vaihtaako kaukovaloille itse, vai napsauttaako lisävalot pois ja antaa ILSin seurata etääntyvää edellä ajavaa.
Tämä ei sitten ole se äärimmäinen lisävaloasennus W212 malliin. Kunhan LEDivalojen valmistajat saavat aikaan tehokkaan ja matalan LED kaukovalon, sellaisen voisi kokeilla piilottaa E coupen kaksilamellisen säleikön taakse piiloon?
Mutta olkoon nyt toistaiseksi noin. Kuvia ratin takaa tulee, kunhan keli laantuu. 1/4 sekunnin valotusajalla tämän illan lumisateessa ei tarttunut kennolle kuin valkoinen seinä
