
Mites tuo öljynvaihtoväli, kun entisen 1,8 l koneen suositus oli 4 l öljyä n. 10 tkm ja mersussa öljyä on n. 6 l ? Suositukset vaihtelevat 10...15 tkm!


Tyhjäkäyntipaineissa eri öljyillä on eroja, mutta niin on myös mittarien lukematarkkuudessa.catti kirjoitti:Jatkanpa tähän topikkiin kun on otsikko jo valmiina.
Eli mikä tuollaisen 124sen 320Eeen ja 300Eeen suositeltu öljynvaihtoväli on?
Onko noissa öljyissä merkittävää eroa öljynpaineen kannalta? Miettii vaaan kun on rempattu kone tossa 300sessa ja siinä ei paineet pysy tyhjäkäynnillä, niin voisko vääränlainen öljy aiheuttaa tuota? Ku alkuun ne oli kohtalaisen normaalit, jotain vaille 2, mut nyt on alkanu laskea n. 1,3 een tyhjäkäynnillä.
En muista W124:n öljyistä mitään mutta nykyisillä öljyillä on sellaiset lisäaineet että 10 000 km on minimi joka niillä pitää ajaa (ainakin nykyautoissa). Nuo lisäaineet aktivoituvat vasta kuumassa moottorissa ja eivät ole voimissaan aluksi, ensimmäisen 3000 km:n aikana moottori kuluu enemmän kuin seuraavan 7000 km:n aikana. US-forumeilla on tästä paljon tietoa, siellä harrastavat öljyanalyyseja ja sillä seuraavat moottorin kulumista ja öljyn toimivuutta.Mika.T kirjoitti:Öljyistä en sano mitään mutta vaihtovälinä on hyvä pitää 10tkm.
Ja nyt vasta tuli tämäkin ilmitähtikuljettaja kirjoitti:En muista W124:n öljyistä mitään mutta nykyisillä öljyillä on sellaiset lisäaineet että 10 000 km on minimi joka niillä pitää ajaa (ainakin nykyautoissa). Nuo lisäaineet aktivoituvat vasta kuumassa moottorissa ja eivät ole voimissaan aluksi, ensimmäisen 3000 km:n aikana moottori kuluu enemmän kuin seuraavan 7000 km:n aikana.
Kyllähän niillä ajaa. Ei se siitä kiinni ole mutta minusta ainakin öljy on menettänyt parhaan teränsä jo ennen 10tkm ajoa.catti kirjoitti:tuota miehenikin väittää, että nykyöljyillä muka voi ajaa 20 tuhatta, höh, minä haluisin että ne vaihdetaan kympis kuten aina ennenkin.
Eli eräältä Wihurilaiselta kuulemani öljyanalyysitulokset ovat hieman ristiriitaisia Tähtikuljettajan esittämiin tietoihin nähden.Noista öljynvaihtoväleistä sen verran, että olisi mielenkiintoista nähdä "öljyröntgenin" tuloksia auton vanhoista öljyistä. Tutkimuksissa selviää vierasaineet kuten: noki, metallit, glykoli, rikki ja polttoainejäämät sekä viskositeetti, hapettuneisuus ym. Jos tutkitusta näytteestä tiedetään mistä purkista se uutena on koneeseen kaadettu, voidaan lisäksi tutkia viskositeetin ja muiden ominaisuuksien muutokset. Jatkuvassa seurannassa saadaan koko ajan tietoa moottorin tilasta ja sen muutoksista, sekä laskettua sopivat öljynvaihtovälit. Mm. Witraktorilla tekeevät Pillareille öljytutkimuksia, ja ovat koemielessä tutkailleet näytteitä myös henkilöautoista. Kuulemani mukaan nykyöljyilläkin 7tkm on sellainen keskiarvo ajomäärä josta lähes kaikilla öljyillä ominaisuudet alkavat selvästi heikkenemään. Toki 10tkm on kohtuullisesti ajetussa autossa hyvillä öljyillä vielä aivan turvallinen öljynvaihtoväli, mutta öljy on kuitenkin moottoria huokeampi vaihdettava.
Jos katsot 30 000 km 229.5 öljyillä ajettua nykymoottorin suodatinta niin kyllä se on ihan puhdas.Easy Rider kirjoitti:Kirjoitin muinaisina aikoina "Paraneeko mersu käytettynä" -topikkiin:
Eli eräältä Wihurilaiselta kuulemani öljyanalyysitulokset ovat hieman ristiriitaisia Tähtikuljettajan esittämiin tietoihin nähden.Noista öljynvaihtoväleistä sen verran, että olisi mielenkiintoista nähdä "öljyröntgenin" tuloksia auton vanhoista öljyistä. Tutkimuksissa selviää vierasaineet kuten: noki, metallit, glykoli, rikki ja polttoainejäämät sekä viskositeetti, hapettuneisuus ym. Jos tutkitusta näytteestä tiedetään mistä purkista se uutena on koneeseen kaadettu, voidaan lisäksi tutkia viskositeetin ja muiden ominaisuuksien muutokset. Jatkuvassa seurannassa saadaan koko ajan tietoa moottorin tilasta ja sen muutoksista, sekä laskettua sopivat öljynvaihtovälit. Mm. Witraktorilla tekeevät Pillareille öljytutkimuksia, ja ovat koemielessä tutkailleet näytteitä myös henkilöautoista. Kuulemani mukaan nykyöljyilläkin 7tkm on sellainen keskiarvo ajomäärä josta lähes kaikilla öljyillä ominaisuudet alkavat selvästi heikkenemään. Toki 10tkm on kohtuullisesti ajetussa autossa hyvillä öljyillä vielä aivan turvallinen öljynvaihtoväli, mutta öljy on kuitenkin moottoria huokeampi vaihdettava.![]()
Kyllähän net nuota ölijyjä kehittäät pitempi-ikäseen suuntaan, mutta vanhetessaan paranevat öljyt oli kyllä ihan uutta meikäläiselle.
Pitkien öljynvaihtovälien ongelma on myöskin irtaantuva karsta. Pitkään pyörineiden öljyjen "pesevyys" ei ole enää parimmoillaan ja kone alkaa karstoittumaan sisäpinnoiltaan. Uusi öljy pesee monesti jäämät kertalaakista koneen öljynkiertoon ja uusi suodin on heti tukossa.
Toisaalta vaikka öljyt kehittyisivät ja tulisivat pitkäikäisemmiksi, ei suodattimen vaihtoväli kasva samassa suhteessa. Pelkän suotimen vaihto kesken öljynvaihtovälin ei tietenkään ole epäsuotavaa, mutta onko se mielekästäkään. Vähän sama kuin kopistelisi vanahat pöröt uuteen suodatinpussiin ja täräyttäsi sumpit.
Jos olisin paljon kyynisempi, toteaisin että noinhan sitä itsekin neuvoisin jos toivoisin että kauppa käy.Easy Rider kirjoitti:Alako aihe mietityttämään siihen malliin että piti oikeen selvitellä. Soitin Teboilin, Nesteen, Shellin ja Mobilin voiteluaineneuvontanumeroihin. Vastaus oli kaikkialla sama: Öljyn ominaisuudet ovat parhaimmillaan uusissa öljyissä, eikä mitään lisäaineiden aktivoitumisia tapahdu. .
Miten niin aktivoituu "noin myöhäisessä vaiheessa". Tuo käyrähän oli "iron content in sample". Kyllä se öljy voitelee heti uutena mutta eikä se aktivoituminen tapahdu joka moottorin kylmäkäynnistyksellä, tietenkään. Tuo käyrä oli kaiketi viitteellinen mutta linkeistä löytyy mittaustuloksia kulumisesta ja se kyllä vastaa "teoriaa". Eikä kukaan ole väittänyt että 20 000 km ajettu öljy olisi parempaa kuin 10 000 km. Kyse oli siitä että heti öljynvaihdon jälkeen kuluminen on suurempaa kuin kohtuullisen ajoajan jälkeen, uskoo ken tahtoo.h5 kirjoitti:Näin perstuntumalta oudoksuttaa kyllä tuo öljyn aktivoituminen vasta noin myöhäisessä vaiheessa. Olen vuosikymmeniä luulotellut itselleni että meidän sääoloissamme ja tieverkostolla yksi tärkein ominaisuus öljyllä on kylmäkäynnistysvoitelu. Kylmäkäynnistykset ja sen jälkeiset ajot pakkasilla aiheuttavat ymmärtääkseni poikkeuksellisen suuria päästöjä joille öljykin altistuu.
Toivottavasti nuo kylmästarttivoiteluominaisuudet eivät ilmaannu vasta 10 000 km jälkeen![]()
Toisaalta tieverkkomme on sitä luokkaa että on harvojen herkkua "joutua" kokeilemaan öljyn ominaisuuksia toisessa ääripäässä eli kuumassa ajossa.
Vieläkö sitä Mobilin Specialia saa eng. gallonan peltipurkissa, se taitaa olla sopivaa kusta minulle joka vaihtelen näitä myöhään aktivoituvia nykyöljyjä ennen aikojaan
Tuskinpa kenelläkään mersun kone hajoaa siihen että vaihtaako 10tkm vai 15tkm kohdalla. Kunhan vaihtaa.Hannu II kirjoitti:Tulipa tuon mesen (vm. -94) hankinnan myötä tällainen "kaupallinen" ongelma, jota aiemmin ei ole ollutkaan. Josko ostaa tuosta lähimarketista öljynvaihtoon sitä maailman parasta "1" :tä tai tasapäistä kotimaista vaihtoehtoa "Diamond", niin tarjolla on noita 4 l pyttysiä ja tarvehan olisi 6 l (bensapeli tälläkertaa). Otat kaksi pönttöä, niin jää purkinpohjia nurkkiin, vaikka matkalla vähenisikin l. kulutusvara vaihtovälillä 10 tkm. Joteskin noita 1 l pikkupönttöjäkin vierastaa. Onko kokemusta ostaa 20l pönttö ja mistähän, joko täys- tai vain synteettistä öljyä, vai tuleeko sitä "merkkiriippuvaiseksi". Vai onko noitten 4 l pakkausten hinta poljettu niin alas, että "tukuttainkaan" ei saa hyvää halvalla. Tuo 200 l tynnyri tuntuu vähän suurelta!
Mites tuo öljynvaihtoväli, kun entisen 1,8 l koneen suositus oli 4 l öljyä n. 10 tkm ja mersussa öljyä on n. 6 l ? Suositukset vaihtelevat 10...15 tkm!![]()
Siinä se syy pitkän öljynvaihto/huoltovälin ilmoittamiseen tulikin. Helpottaa markkinointia ja kestää kuitenkin takuuajan. Jos takuun päätyttyä sitten poksahtaa, saadaan myytyä varaosia ja korjaamopalveluja, tai kokonaan uusi auto. Paras mahdollinen systeemi autotehtaan ja merkkikorjaamojen kannalta.XUX63 kirjoitti:Onhan se tieten niinkin, että jos penarilla sais ajaa 30tkm samoilla litkuilla ja mersuun pitäis vaihtaa 10tkm välein niin jopas tuokin jo vaikuttaisi tarkanmarkan kaverin ostopäätökseen huoltokustannuksia arvioitaessa. Oon aika varma siitä että tuo 10tkm olis parempi mutta jos kestää 30tkm niin toisaalta parempiOtappa tuostakin conclusionista selevä
Kysyin joka numerosta onko öljyissä lisäaineita jotka "aktivoituvat ajossa" ja voiko muutama tuhat ajettu öljy olla paremmin voitelevaa kuin uusi, en kysynyt nimenomaisesti heidän öljystään, vaan yleisesti. Vastaus oli ei, ainoastaan ikääntymistä/hapettumista/voiteluominaisuuksien heikkenemistä hidastavia lisäaineita saattaa olla ja on, ja öljyn ominaisuuksien heikkeneminen ja likaantuminen alkaa 0-hetkestä kun moottori jyrähtää tulille. Tämähän on suppea otanta eikä neuvojien asiantuntemusta tiedä, joillain öljyillä voi tietysti olla erikoisemmat lisäaineet.Siis minulle kyllä sopii vaikka vaihtaisitte öljyt päivittäin mutta ette kai tosissanne usko että joku Teboilin palvelunumeroon vastaava sanoisi muuta kuin että juuri heidän öljyjä kannattaa ostaa ja paljon. Easy Rider saattaisi saada parempaakin tietoa jos myyntimies osaa vähän taustojakin.